News release

Slovenský realitný trh je 28. najtransparentnejším na svete.

Slovenská republika si oproti predošlým rokom pohoršila o jednu priečku, avšak stále patrí do skupiny 22 krajín s transparentným realitným trhom.

September 17, 2020

Podľa tohtoročného rebríčka Global Real Estate Transparency Index, ktorý každoročne zostavuje spoločnosť JLL a LaSalle, sa celosvetová transparentnosť v oblasti realitných trhov zlepšuje pomalšie než v predchádzajúcich rokoch, aj napriek tomu, že rastú záväzky k lepšej ekologickej udržateľnosti a rovnako k využívaniu nových technológií. Pandémia koronavírusu zásadne urýchlila využitie digitalizácie, zberu dát a zdôraznila kľúčovú rolu nových technológií pre budúcu transparentnosť realitných trhov.

Najtransparentnejším realitným trhom minulého roka bola Veľká Británia nasledovaná USA a Austráliou. Do kategórie „vysoko transparentné trhy“ patria také krajiny ako Francúzsko, Kanada, Nový Zéland, Írsko, Švédsko a Nemecko. Týchto 10 krajín neustále vylepšuje štandardy transparentnosti prostredníctvom nových technológií, zameriavania sa na udržateľnosť, či reguláciu brániacu „praniu špinavých peňazí“.

„Slovenská republika si oproti predošlým rokom pohoršila o jednu priečku, avšak stále patrí do skupiny 22 krajín s transparentným realitným trhom, do ktorej sa radí napríklad aj Švajčiarsko, Fínsko, Belgicko, Poľsko, Maďarsko, Česko alebo taktiež Singapur, Hong Kong, Južná Kórea, Thajsko a Čína. Tieto štáty sa vyznačujú kvalitným regulačnými rámcami a transakčnými procesmi, hodnotí Ján Bošacký, vedúci oddelenia Prieskumu trhu JLL Slovensko. „Priestor na zlepšenie vidíme predovšetkým vo zvyšovaní transparentnosti procesov štátu, v kvalitnejšom a rozsiahlejšom zbere verejných dát ako aj vo vyšších nárokoch na environmentálne parametre pri developmente,“ dodáva Bošacký.

Zvyšujúce sa štandardy udržateľnosti

Krajiny ako Veľká Británia, USA, Austrália a Francúzsko, ktoré sa umiestnili najvyššie v kategórii „vysoko transparentné trhy“ najväčším podielom prispievajú v posúvaní štandardov ekologickej udržateľnosti. Napríklad Francúzsko a Austrália, stojace v čele týchto aktivít, ako prvé prijali nové iniciatívy ako je šetrné nakladanie s vodou alebo pravidlá pre výstavbu udržateľných budov. Štáty, ktoré dosiahli najväčšie zlepšenie/posun v rebríčku, sa vydali rovnakou cestou. Napríklad dobrý výsledok Abu Dhabi bol silno ovplyvnený aktivitami miestnej vlády, ktorá sa zameriavala na zlepšenie ekologickej udržateľnosti firiem a realitného trhu. Belgicku pomohlo zavedenie nových pravidiel pre veľké spoločnosti a implementácia programu na ochranu životného prostredia.

„Záväzky k posilneniu ekologickej udržateľnosti sú hnacím motorom transparentnosti globálnych realitných trhov už od roku 2018,“ uviedol Jeremy Kelly, riaditeľ globálneho prieskumu trhu spoločnosti JLL. „Vidíme, že dobrovoľné prijímanie ekologických, sociálnych a právnych opatrení a taktiež záväzok vytvárať udržateľné stavebné prostredie posúva mnohé krajiny v rebríčku smerom nahor.“

Rastúce využívanie technologických platforiem

Prieskum Global Real Estate Transparency Index bol realizovaný v úvode pandemickej krízy COVID-19.  Vďaka tomu, že realitný sektor dlhodobo implementuje nové technológie, pandémia koronavírusu len dopomohla k akcelerácii zberu a šíreniu nových typov neštandardných a vysokofrekvenčných dát týkajúcich sa predovšetkým zdravia, mobility alebo využitia priestoru, a to takmer v reálnom čase.

Najvyššiu úroveň využívania technológií sme zaznamenali vo „vysoko transparentných“ krajinách ako je Francúzsko, Holandsko, Austrália, Veľká Británia, Kanada a Spojené štáty, rovnako tak na trhoch pacifickej Ázie v Južnej Kórei, Singapure a Hong Kongu. Výrazne využívanie nových technológií sme zaznamenali aj v menej transparentných - veľkých krajinách reprezentujúcich rozvíjajúce sa trhy ako India, Južná Afrika, Brazília a Čína.

Najväčšie zlepšenie zaznamenané v Ázii

Trhy v južnej a juhovýchodnej Ázii zaznamenali, podľa tohtoročnej štúdie, najväčšie zlepšenie v transparentnosti. Obrovský pokrok dosiahli v tomto regióne India, najmä v oblasti vylepšených podmienok pre inštitucionálnych realitných investorov (REIT). India sa taktiež dostala do top 20 v udržateľnej transparentnosti a aktívne pokračuje v presadzovaní udržateľných regulácií a štandardov.

Thajsko, Vietnam, Filipíny a Indonézia taktiež zaznamenali zlepšenie transparentnosti, ktoré postupne zvyšuje atraktivitu ich realitných trhov pre investorov. Predovšetkým hlavné mestá Thajska a Vietnamu sa posunuli do kategórie „transparentné“ a „semi-transparentné“.

Jeden z najvýraznejších skokov v tohtoročnom rebríčku dosiahla Čína, kde sa mestá Šanghaj a Peking posunuli po prvýkrát do kategórie „transparentné“. Tieto kľúčové čínske aglomerácie zaznamenali najväčší posun v globálnej transparentnosti za posledných dvanásť rokov, čo dokazuje mesto Šanghaj, ktoré sa pravidelne objavuje medzi 5 najlepšími svetovými miesta pre zahraničné investície. Transparentnosť tu podporuje predovšetkým významné využitie realitných technológií, rozširujúce sa certifikácie ekologickej udržateľnosti a lepšia koordinácia územného plánovania.

S rastúcim tlakom investorov, podnikateľov a užívateľov priestorov, bude nutné transparentnosť realitných trhov viac a rýchlejšie zlepšovať, aby mohli konkurovať ďalším investičným možnostiam a naplnili tak zvýšené očakávania spojené s rolou tohto odvetvia v oblasti zaistenia udržateľného, odolného a zdravého stavebného prostredia.

Global Real Estate Transparency Index, ktorý každoročne zverejňuje spoločnosť JLL – Jones Lang LaSalle, porovnáva 110 rôznych faktorov na 99 realitných trhov celého sveta a poskytuje investorom, nájomcom ale aj odborníkom informácie potrebné pre ich realitné aktivity v globálnom prostredí.

Vysoko transparentné trhy:

22. Čína
  23. Thajsko

About JLL

JLL (NYSE: JLL) is a leading professional services firm that specializes in real estate and investment management. JLL shapes the future of real estate for a better world by using the most advanced technology to create rewarding opportunities, amazing spaces and sustainable real estate solutions for our clients, our people and our communities. JLL is a Fortune 500 company with annual revenue of $18.0 billion in 2019, operations in over 80 countries and a global workforce of nearly 93,000 as of June 30, 2020. JLL is the brand name, and a registered trademark, of Jones Lang LaSalle Incorporated. For further information, visit jll.com.